בניית ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) היא תהליך מורכב שדורש תכנון, אישורים, בנייה בפועל ועמידה בסטנדרטים מחמירים כדי להבטיח מיגון איכותי ובטוח. במאמר זה נסקור את כל השלבים המרכזיים לבניית ממ"ד תקני, החל משלב שיחת הייעוץ ועד קבלת טופס אכלוס. בניית ממ"ד בבית פרטי, במיוחד בתקופה , מעניקה ביטחון נוסף לדיירים בעתות חירום, ומאפשרת קבלת הגנה מתאימה בהתאם לדרישות הג"א ופיקוד העורף.
שלב 1: שיחת ייעוץ ופגישה בנכס
שיחת הייעוץ היא השלב הראשון בתהליך בניית ממ"ד בבית פרטי או בבניין משותף. בשלב זה, נפגשים בעלי הנכס עם בעלי המקצוע – קבלנים, מהנדסים או אדריכלים המתמחים בממ"דים. במפגש הראשוני מתבצע תיאום ציפיות ומגדירים את המיקום האפשרי לממ"ד בהתאם למבנה הקיים, שטח הפנוי והתכנון התקני.
בנוסף, פגישה זו עוסקת בהבנת העלויות הצפויות, הערכת לוחות הזמנים, ובחינת אפשרויות הבנייה בהתאם לדרישות המיגון של הג"א(הגנה אזרחית) ופקע״ר(פיקוד העורף) באזור הרלוונטי – ממ"ד בצפון או בדרום הארץ למשל, בו קיימת דרישה גבוהה למיגון איכותי.
שלב 2: מדידות מקצועיות של השטח
לאחר סיום שלב הפגישה הראשונית, נדרשות מדידות מקצועיות של השטח על ידי אנשי מקצוע מוסמכים – מפה זו נקראת מפה טופוגרפית.
בשלב זה, נמדדים הפרמטרים הפיזיים של האזור המיועד לבנייה, כולל מידות מדויקות של השטח, מיקומים מבניים, וזיהוי מגבלות אפשריות העלולות להשפיע על תהליך הבנייה.
המדידות מאפשרות לאדריכל או למהנדס להבין את תנאי השטח ולהתאים את התכנון כך שיעמוד בדרישות המחמירות של תקני המיגון. תהליך זה חשוב להבטחת בניית ממ"ד תיקני, ושהמבנה יוכל לעמוד בפני תנאים מסוימים כמו הדף ופיצוצים, לפי הדרישות הרגולטוריות.
שלב 3: תחילת עבודה של אדריכל/מהנדס והגשה לרשויות/הג"א
לאחר ביצוע המדידות, האדריכל או המהנדס מתחילים בהכנת התכניות המפורטות לבניית הממ"ד. תכניות אלה כוללות את כל המרכיבים הטכניים והעיצובים הנדרשים, תוך הקפדה על עמידה בסטנדרטים ובתקנות המיגון של פיקוד העורף והג"א.
לאחר סיום הכנת התוכניות, מבוצעת הגשה לרשויות הרלוונטיות ולהג"א לצורך קבלת אישורים. התכניות כוללות פרטים על הקירות, התקרה, הדלתות וחלונות ממוגנים, ומציינות את המידות והחומרים שישמשו בבנייה. קבלת אישור הג"א/פקע׳׳ר מהווה שלב קריטי לקבלת היתר בנייה עבור הממ"ד.
אישור הג״א בהתאם לצו השעה לוקח כ-14 ימי עסקים לעומת היתר בניה במסלול מלא אשר יכול לקחת 2-4 חודשים.
שלב 4: קבלת אישור/היתר בנייה ותחילת עבודה
בשלב זה מתקבל אישור הבנייה מהרשויות ומאושר היתר לבניית ממ"ד לפי הדרישות שהוגדרו. אישור זה תלוי בעמידה בסטנדרטים של הג"א ובתקנים נוספים. לאחר קבלת האישור, ניתן להתחיל בבנייה בפועל בשטח, בהתאם ללו"ז שסוכם עם הקבלן.
בשלב זה חשוב לוודא כי הקבלן שכר גורמים מקצועיים בעלי הסמכה מתאימה לביצוע העבודות, ולהתחיל תהליך של בנייה תחת פיקוח הדוק כדי להבטיח את איכות הבנייה והתאמתה לדרישות. בממ"דים בצפון, במרכז או בדרום הארץ נדרשת תשומת לב מיוחדת לאיכות חומרי המיגון בשל האיומים הביטחוניים הקיימים.
שלב 5: עבודות בשטח ובניית הממ"ד
עבודות הבנייה בפועל כוללות חפירה, הכנת היסודות, בניית קירות ממוגנים בעובי מתאים, התקנת דלת וחלון ממוגנים, וביצוע כל שלב הבנייה בצורה המקצועית והבטוחה ביותר. הממ"ד נבנה מבטון מזוין וחומרים עמידים, תוך הקפדה על תקנים גבוהים במיוחד של מיגון.
כל עבודת בניית ממ"ד דורשת עמידה בדרישות בטיחות מחמירות, וכוללת שימוש באמצעים למניעת חדירת גזים רעילים או נזקים אחרים, בהתאם לתקני המיגון המעודכנים. במידה ומדובר בממ"ד בדרום הארץ או בצפון, ניתנת תשומת לב נוספת לעובי הקירות וליכולת העמידות בפני לחצים חיצוניים.
שלב 6: גמר בניה ופיקוח עליון
לאחר סיום עבודות בניית השלד, מתבצע שלב פיקוח עליון בו מהנדס מוודא שהממ"ד נבנה בהתאם לתקנים, ושלא התבצעו חריגות. בפיקוח זה נבדקים כל מרכיבי הבנייה, כולל הקירות, דלתות, חלונות, מערכות אטימה והאוורור.
פיקוח עליון זה מהווה אמצעי אבטחה נוסף המוודא כי בניית ממ"ד תקני הושלמה בהתאם לתקן, וכי הממ"ד עומד בהנחיות ההג"א. לאחר קבלת אישור הפיקוח העליון, הפרויקט עובר לשלב עבודות הגמר (ריצוף,צבע וכו׳) ובדיקות הסופיות.
שלב 7: מכון התקנים וקבלת טופס איכלוס
מכון התקנים מבצע בדיקות מחמירות שמטרתן לוודא כי הממ"ד אכן בנוי בצורה בטוחה ותקנית, ללא חריגות וללא ליקויים העלולים לפגוע בתפקודו. במכון התקנים נבדקים הבטון, הטיח החלון והדלת הממוגנים, ויתר אמצעי המיגון.
לאחר שמכון התקנים מעניק את אישורו, יש לשלוח לרשות המקומית את כל הטפסים והאישורים שהתקבלו במהלך עד 45 יום מסיום הבניה . לאחר שליחת הטפסים בעלי הנכס מקבלים טופס איכלוס (טופס 4) המאפשר שימוש רשמי בממ"ד ומאשר כי הבנייה תקינה, בטוחה ומוכנה לשימוש. טופס זה מהווה את השלב האחרון, שלאחריו ניתן לעשות שימוש בממ"ד וליהנות מהמיגון המלא שהוא מספק לדיירים.
לסיכום
תהליך בניית ממ"ד בבית פרטי או בבניין הוא מורכב ודורש עבודה מדוקדקת של בעלי מקצוע מיומנים בכל שלב ושלב. משלב הייעוץ הראשוני, דרך שלבי התכנון והבנייה ועד קבלת אישור התקנים וטופס האכלוס, כל שלב קריטי לאיכות ולבטיחות הסופית של הממ"ד. בניית ממ"ד תקני מעניקה לדיירים ביטחון אישי מפני מצבי חירום ומאפשרת עמידה בדרישות של פקע׳׳ר והג"א והתקנים הלאומיים, במיוחד באזורים כמו הצפון והדרום בהם יש חשיבות גבוהה למיגון איכותי.